Orice gurmand spera sa ajunga candva la Lyon, orasul considerat a fi capitala gastronomica a Frantei. Situat la confluenta raurilor Rhône si Saône, Lyon este locul de nastere al legendarului bucatar Paul Bocuse, cunoscut mai mult ca Monsieur Paul. Numit de doua ori “bucatarul secolului” de catre Institutul Culinar al Americii, Bocuse a fost creditat pentru popularizarea curentului nouvelle cuisine. Mai mult decat atat, Lyon adaposteste numeroase restaurante cu stele Michelin, piete interioare si exterioare cu fel si fel de produse proaspete de care se bucura atat vizitatorii, cat si localnicii, dar si numeroase scoli culinare si de catering ce pregatesc anual mii de tineri din intreaga lume sa devina mari bucatari.
Daca ai norocul sa te indrepti catre acest rai al iubitorilor de mancare, probabil ca esti interesat sa afli mai multe despre bogatiile sale culinare. Unele experiente nu trebuie ratate!
Acestea fiind spuse, iata cateva dintre mancarurile care merita incercate in capitala gastronomica a Frantei!
Quenelle de brochet
Acest fel de mancare lyonnais emblematic este simplu, dar greu de realizat pentru a fi perfect. Se prepara din faina, oua, lapte, smantana, unt, condimente si file de stiuca, avand forma unei galuste. Aceste galuste (sau quenelles) sunt apoi posate si servite cu un sos, de obicei sos Nantua, compus din bechamel aromat cu unt de raci.
Daca pestele nu este pe gustul tau, poti gasi numeroase alte soiuri de quenelles, inclusiv cu vita, pui sau legume.
Unde poti incerca quenelle de brochet? Ei bine, orice bouchon lyonnais are, cu siguranta, propria sa versiune a acestui fel de mancare, dar se stie ca cele mai delicioase quenelles de brochet se gasesc la Le Bouchon des Cordeliers si la Chez Chabert.
Cervelle de Canut
Numele acestui fel de mancare nu este tocmai placut; inseamna Creierul de Canut, Canut fiind numele dat muncitorilor care lucrau in productia matasei, in atelierele din cartierul Croix-Rousse din Lyon. De fapt, este un tip de branza proaspata, alba, inventata probabil de canuti in secolul al XIX-lea.
In restaurante, cervelle de canut se serveste de obicei cu usturoi, arpagic, ulei de masline, sare si piper si poate fi intins pe paine sau pe cartofi. Acesta este, de fapt, un aperitiv destul de des intalnit in Franta, care se consuma in special la evenimentele importante.
Poti savura cervelle de canut in majoritatea restaurantelor de familie (bouchons) din Lyon. De asemenea, se gaseste usor in magazinele de branzeturi si in piete.
Pâté en Croute
Daca iti plac produsele de patiserie, pâté en croute (pateu cu crusta) este un preparat pe care nu ai voie sa il ratezi cand ajungi in Lyon. Datand din Evul Mediu, acest fel de mancare traditional se realizeaza prin combinarea carnii de porc cu foie gras, vita, ou, patrunjel, usturoi, sare, piper si, uneori, bucati de fistic. Acest amestec este apoi invelit usor intr-un aluat, uns cu unt, urmand a fi pus la cuptor. Preparatul este delicios si se serveste de obicei cu salata, ca aperitiv.
Unde sa il gusti? Renumitul bouchon Daniel&Denise Crequi se pare ca are unele dintre cele mai bune pâté en croute din oras.
Tarte aux pralines roses
Un desert care nu trebuie ratat in Lyon este tarta cu praline roz, o specialitate pe cat de stralucitoare si vesela, pe atat de delicioasa. Oricine iubeste alunele se va bucura de aceasta tarta simpla. Desertul se face, de fapt, din migdale sau alune acoperite cu zahar si colorate cu un colorant alimentar pentru a se asemana cu zmeura. Acestea sunt fierte usor in smantana groasa, apoi asezate pe un aluat bogat si untos, infuzat cu migdale.
Unde il poti incerca? Majoritatea cofetariilor din Lyon vor avea propria versiune a acestui deliciu local.